da li ste znali?

Kako da jaja ne puknu tokom kuvanja? Dva jednostavna trika garantuju savršen rezultat tokom farbanja

Foto: Annebel van den heuvel / Alamy / Profimedia
Otkrivamo dva proverena trika kako da jaja ne popucaju tokom kuvanja. Pripremite se za Vaskrs bez stresa i ofarbajte jaja bez oštećenja!

Uoči Vaskrsa, domaćice širom Srbije i regiona užurbano planiraju praznični meni i farbanje jaja, koje je jedan od najvažnijih simbola ovog velikog hrišćanskog praznika. Prema tradiciji, jaja se kuvaju na Veliki petak, ali se često dogodi da prilikom kuvanja – popucaju.

Iako deluje jednostavno, kuvanje jaja bez oštećenja zahteva pažnju i nekoliko korisnih trikova koji mogu napraviti veliku razliku. Donosimo vam dva jednostavna saveta koji će vam pomoći da jaja ostanu cela i savršena za farbanje.

1. Jaja moraju biti na sobnoj temperaturi

Jedna od najčešćih grešaka je stavljanje hladnih jaja direktno iz frižidera u ključalu vodu. Nagla promena temperature dovodi do pucanja ljuske. Zato:

Trik da vam jaja ne popucaju tokom kuvanja Foto: GRUEV photography / Alamy / Profimedia

  • Izvadite jaja iz frižidera bar 2 sata pre kuvanja.
  • Vodu u kojoj kuvate jaja neka bude sobne temperature – postepeno je zagrevajte, bez naglog ključanja.

Ovim korakom dajete ljusci vremena da se prilagodi temperaturi i smanjujete rizik od pucanja.

2. Trik sa solju, sirćetom i kuhinjskom krpom

Ovaj domaćinski trik garantuje uspeh:

Foto: Shutterstock

  • Na dno šerpe stavite čistu kuhinjsku krpu – jaja će ležati mekano i neće udarati jedno o drugo.
  • Na 1 litar vode dodajte:
  • 1 kašiku soli – pomaže u očvršćavanju ljuske.
  • malo sirćeta – sprečava razlivanje belanca ako ipak dođe do pukotine.

Ova kombinacija štiti jaja spolja, ali i olakšava kasnije farbanje i ljuštenje.

BONUS SAVET: Kako znati da su jaja savršeno kuvana?

Tradicionalna metoda šaranja jaja Foto: Daniela Josifova / Alamy / Profimedia

Za Vaskrs je važno da jaja budu tvrdo kuvana. Idealno vreme kuvanja je 10 minuta nakon što voda provri. Nakon toga, jaja stavite u hladnu vodu da se zaustavi proces kuvanja i lakše oljušte.

 Bonus video: Najstarija čuvarkuća u Srbiji

This browser does not support the video element.

01:57
NAJSTARIJA ČUVARKUĆA U SRBIJI Izvor: Kurir televizija